شبكة لتحديث مؤسسات التعليم العالي في ليبيا مشروع ويل

شبكة مؤسسات التعليم العالي مشروع ويل

شبكة لتحديث مؤسسات التعليم العالي في ليبيا مشروع ويل

شبكة لتحديث مؤسسات التعليم العالي في ليبيا

ضمن مشروع ويل (شبكة لتحديث مؤسسات التعليم العالي في ليبيا) أقيمت حلقة نقاش في (جامعة سبها) يوم الثلاثاء الموافق (22/ أكتوبر /2019 )، بخصوص أنشطة البحث والابتكار ونقل التكنولوجيا، حيث يعتبر البحث احدى مؤشرات تطوير مؤسسات التعليم العالي في ليبيا .

المشروع:

بدأت حلقة النقاش بألقاء السيد رئيس الجامعة  كلمة ترحيب بالضيوف والمشاركين في الندوة من داخل و خارج الجامعة . كما نوه الى أهمية المشروع والمشاريع الأخرى المنفذة بواسطة الاتحاد الأوروبي من خلال هذه الحلقة ، تم التعريف على مشروع ويل (WHELL) .

المحاضرة

حيث القى المحاضرة الأستاذ عبدالمنعم قريرة محاضرة بعنوان (أنشطة البحث والابتكار)، المشاكل و الصعوبات التي تواجه البحاث و الأهداف من البحث العلمي .  ومن ثم فتح مجال النقاش على المحاور التي تم تحديدها مسبقاً والتي استجدت خلال النقاش و الذي استمر لمدة ساعتان

التوصيات

و تم  خلاله النقاش تبادل الآراء وطرح الأفكار والحلول التي خلصت الى تحديد عدة مشاكل ، وحلول يجب تنفيذه .لتطوير انشطة البحث العلمي والابتكار في الجامعات الليبية و جامعة سبها بالخصوص.

Project WHEEL:

Within the WHEEL project (Network for Modernizing Higher Education sector in Libya), a ROUNDTABLE 1 discussion was held at the Sebha University regarding research, innovation and technology transfer activities.

Research

Research is one of the indicators of the development of higher education institutions in Libya.

The participants from inside and outside the university, the President of the University delivered a speech welcoming guests and participants, he also pointed out the importance of the project and other projects implemented by the European Union, through this ROUNDTABLE 1.

The WHELL project was first introduced where the lecture was delivered by Mr. Abdel Moneim Agrira. he followed by a lecture entitled Research and Innovation Activities.

All the difficulties and goals, which presented by Dr. AlMahdi AlShareef, and then opened the field of discussion on the previously identified themes that have emerged during the discussion, which lasted for two hours.

Recommendation:

During which the exchange of views and ideas and solutions that have identified several problems, and solutions.  It must be implemented to develop scientific research and innovation activities in Libyan universities And the University of Sabha in particular.

شبكة مؤسسات التعليم العالي مشروع ويل