Study of Some Chemical & Bacteriological Properties of Groundwater and its Suitability for Drinking in Qurji Region and the Western Street، Tripoli - Libya.

Karima Mayouf (1) , Abubaker Sharif (2)
(1) Department of Biology, Faculty of Education Al-Riyaina, Zintan University, Libya ,
(2) Libyan Advanced Centre for Chemical Analysis, Libyan Authority for Scintific Research, Tripoli, Libya

Abstract

Providing drinking water suitable for human consumption is one of the most important challenges in Libya. This study aims to evaluate the suitability of drinking water for some wells in the Qurji and Western Street areas in Tripoli-Libya. Water samples were collected from (7) wells in the targeted area. This study includes some physical and chemical analyzes such as pH، electrical conductivity، TDS، Sodium، Potassium، Chloride، Sulfates، and Nitrate ions، in addition to bacteriological analyzes such as total number of Aerobic bacteria، total Coliform bacteria، and Escherichia coli bacteria. Results showed that the obtained pH values were in agreement with the range allowed by the WHO for drinking water، with the exception of well No. (1)، where the pH value was 6.24، which is less than the permissible rate. Electrical Conductivity values ranged from 45.8 to 4280 micro siemens\cm. TDS values range (29.7−2840 mg/L) and Na، K، Cl، SO4، NO3 ions concentration range (1.39 − 255.7 mg/L)، (0.52 − 33.77 mg/L)، (0.9 − 5.5 mg/L)، (1 − 99 mg/L)، and (1.1 − 14.7 mg/L) respectively. As for bacteriological analyses، the samples were free of bacteria، with the exception of well No. 4، in which the numbers of total Coliform bacteria were more than 5,000 colonies per liter (500 per 100 ml). Thus، a comparison of the results obtained، the water samples studied (except the samples from wells No. 1 and 4) were in conformity with the Libyan standard specification for drinking water and are suitable for human consumption.

Full text article

Generated from XML file

References

- Brika، B (2018) Water resources and desalination in Libya: a review. Proceedings 2:586. DOI: https://doi.org/10.3390/proceedings2110586

- سالم، على أحمد. 1996. مصادر المياه فى ليبيا، الدورة التدريبية حول استخدامات المياه المالحة فى الري، طرابلس، ليبيا، صفحات 12- 16 .

- الهادي مصطفى أبو لقمة (1989)، لنشرب من البحر، مجلة قار يونس العلمية، جامعة قاريونس، العدد الثاني، 1989، ص 3.

- Jouda، J.H.R.; Hanafiah، M.M.; Yaakob، W.Z.W. Water resources management in Libya: Challenges and future prospects. Malaysian J. Sustain. Agric. 2017، 1، 2–5. DOI: https://doi.org/10.26480/mjsa.02.2017.02.05

- Al-Tamimi RA، Alaswd AM (2014) Suitability assessment of deep wells water for drinking and domestic uses in Al-bewanees region، south of Libya. Int J Curr Res 7(11):9997–10003.

- العربي، فتحي عبد القادر. (2010). دراسة الخواص الفيزيائية والكيميائية وبعض العناصر الثقيلة في مياه الشرب بشعبية غات-ليبيا. (أطروحة ماجستير). جامعة أم درمان الإسلامية، السودان.

- Abd El-Aziz SH (2017) Evaluation of groundwater quality for drinking and irrigation purposes in the north-western area of Libya (Aligeelat). Environ. Earth Sci. 76:147. DOI: https://doi.org/10.1007/s12665-017-6421-3

- بن ساسي جمال، الصداعي احمد، طرينة محمد. (2021). تقييم المياه الجوفية وخلوها من التلوث وفقاً لبعض العناصر العناصر الكيميائية. مجلة البحوث الاكاديمية. العدد 19.

- APHA. American Public Health Association (2005) Standard method for examination of water and wastewater، 21st edn. APHA، AWWA، WPCF، Washington.

- المركز الوطني للمواصفات والمعايير القياسية، (2013)، المواصفة الليبية رقم (82) لمياه الشرب.

- World Health Organization (WHO) (2011)، Guidelines for drinking water quality، 4th ed. Geneva، Switzerland.

- Hussein، R. M.، Sen، B.، Koyun، M.، & Demirkiran، A. R. (2019). Effects Of Storage Temperature and Sun Light Exposure on Some Bottled Water Marketed in Kirkuk City، North Iraq. International Journal of Engineering Technologies and Management Research، 6(7)، 16–26. DOI: https://doi.org/10.29121/ijetmr.v6.i7.2019.411

- فروجة نجيب والشبة عظيمة. (2018). تقييم جودة مياه الشرب في مدينة نالوت. مجلة جامعة سبها للعلوم البحتة والتطبيقية. 2.17.

- [14] El-Naqa، A.، and Al Raei، A. (2021). Assessment of Drinking Water Quality Index (WQI) in the Greater Amman Area، Jordan.

- [15] الاربش واخرون (2019). تقييم المياه الجوفية ومدى ملاءمتها للشرب من ناحية بعض العناصر الكيميائية جنوب مدينة الزاوية (قرية ناصر). مجلة كليات التربية. العدد (13). ص. 228.

- Sasakova، N.، Gregova، G.، Takacova، D.، Mojzisova، J.، Papajova، I.، Venglovsky، J.، Szaboova، T.، & Kovacova، S. (2018). Pollution of surface and ground water by sources related to agricultural activities. Frontiers in Sustainable Food Systems، 2، 42. DOI: https://doi.org/10.3389/fsufs.2018.00042

- الشمري، علي عطية عبد (2005). تقييم مياه الشرب في محافظة كربلاء من الناحية البكتريولوجية والفيزوكيميائية. رسالة ماجستير. كلية العلوم / الجامعة المستنصرية.

- حتيت، واثق عباس. (2009). تشخيص وتوزيع بكتريا القولون وبعض انواع البكتريا الممرضة مع مستوى ثلوث المياه البرازي في نهري دجلة وديالى جنوب بغداد مجلة النهرين للعلوم المجلد (12) 4: 42 - 50. DOI: https://doi.org/10.22401/JNUS.12.4.16

Authors

Karima Mayouf
karima.mayouf@uoz.edu.ly (Primary Contact)
Abubaker Sharif
Mayouf ك., & Sharif ا. (2024). Study of Some Chemical & Bacteriological Properties of Groundwater and its Suitability for Drinking in Qurji Region and the Western Street، Tripoli - Libya. Journal of Pure & Applied Sciences, 23(1), 120–124. https://doi.org/10.51984/jopas.v23i1.3119

Article Details

Assessment of Groundwater Wells Pollution by Some Heavy Metals in El-Beida City-Libya

Galal M. Elmanfe, Tariq A. Tyeb, Kareima A.Abdelghani, Adel A. Abdulathim, Jibreel A. Asbeeh,...
Abstract View : 306
Download :159