جامعة  سبها

ورشة عمل في مجال تعزيز بيئة البحث العلمي والابتكار في الجامعات والمراكز البحثية

انطلاقًا من أن البحث العلمي هو الركيزة الأساسية التي تعتمد عليها الجامعات لتحقيق الريادة والتميّز، وهي التي تُسهم بشكل فعّال في تعزيز دور البحث العلمي؛ نظم مركز البحوث والاستشارات العلمية  بجامعة سبها ورشة عمل بعنوان: (في مجال تعزيز بيئة البحث العلمي والابتكار في الجامعات والمراكز البحثية)، صباح الإثنين  الموافق (8-1-2024م)، عند الساعة التاسعة والنصف، في قاعة الاجتماعات بالإدارة العامة للجامعة، بحضور أعضاء هيئة التدريس، ورؤساء الأقسام وموظفي مركز البحوث والاستشارات، ومنسقي البحوث والاستشارات بالأقسام العلمية وياتي هدا النشاط ضمن البرنامج التدريبي لحزمة العمل الرابعة (WP4) من مشروع ابتكار IBTIKAR.

تهدف الورشة إلى تعزيز قدرات العاملين في مجال البحث العلمي، وفتح آفاق جديدة لتمويل مشاريع تختص بالعلوم والتكنولوجيا والابتكار، وتمكينهم من المشاركة والنجاح في الحصول على المشاريع البحثية.

وقد تضمنت هذه الورشة أيضاً كثيراً من الجلسات العلمية في يومها الأول، وكانت على النحو الآتي :

– الجلسة الأولى موسومة بعنوان : (لمحة عن مشروع الابتكار)، إعداد وتقديم : د. علي الزوي .

– الجلسة الثانية موسومة بعنوان : ( عرض المرحلة بناء القدرات – مرحلة التدريب العمودي)، إعداد وتقديم : د. عبد المنعم قريرة .

– الجلسة الثالثة موسومة بعنوان : (أولويات البحث العلمي و دوره في تطوير استراتيجيات البحث والابتكار بالجامعة)، إعداد وتقديم : د. جمال أبو بكر .

– الجلسة الرابعة موسومة  بعنوان : ( زيارة معمل الأبحاث الخاص بمركز البحوث بالجامعة)، إعداد وتقديم : أ. عبد الرحمن عمران .

وتجدر الإشارة إلى أن الورشة مستمرة خلال يومي الثلاثاء والخميس من  هذا  الأسبوع .

مركز الإعلام الجامعي / جامعة سبها

On Monday morning (8-1-2024), the Center for Research and Scientific Consulting at Sebha University organized a training workshop to enhance the scientific research and innovation environment in universities and research centers. This activity is part of the training program of the fourth Work Package (WP4) of the IBTIKAR innovation project. The workshop was held at 09:30 am in the meeting room of the General Administration of the University and was attended by faculty members, heads of departments, employees of the research and consulting center, and research and consulting coordinators of scientific departments.

The workshop aims to enhance the capabilities of scientific research workers, open new horizons for financing projects related to science, technology, and innovation, and enable them to participate and succeed in obtaining research projects. It also included several scientific sessions on its first day, which are as follows:

– The first session was titled “Overview of the Innovation Project” and was prepared and presented by Dr. Ali Alzawi.
– The second session was titled “Presentation of the Capacity Building Phase-Vertical Training Phase” and was prepared and presented by Dr. Abdalmunaem Igrirah.
– The third session was titled “Priorities of Scientific Research and Its Role in the Development of Research and Innovation Strategies at the University”. It was prepared and presented by Dr. Jamal Abubaker.
– The fourth session was titled “Visiting the Research Laboratory of the Research Center at the University” and was prepared and presented by Mr. Abdulrahman Emran.

It should be noted that the workshop will continue on Tuesday and Thursday of this week.

University Media Center/ Sebha University